Kerrostalon öljylämmitys vaihdettiin maalämpöpumppuihin: “Lämmityskulut ovat laskeneet” 

Vihtiläisen kerrostalon öljykattilat vaihdettiin kahteen maalämpöpumppuun. Taloyhtiön väki on ollut tyytyväinen työn laatuun ja säästöihin, joita lämmitysjärjestelmän modernisointi on tuonut tullessaan. 

Vihdissä sijaitsevan vuonna 1972 rakennetun kerrostalon öljylämmitysjärjestelmä oli tullut tiensä päähän. Korjattavaa ilmeni toistuvasti ja lämmittäminen oli kallista. 

Kun tuli mahdolliseksi hakea ARAn energia-avustusta, taloyhtiön hallitus päätti ryhtyä remonttiin, mikäli tuki saataisiin. 

“Saimme lopulta täysimääräisen tuen eli 4000 euroa asuntoa kohden, joten päätimme toteuttaa projektin”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Paul Nielsen. 

Kyseessä on kahden portaan kolmikerroksinen kerrostalo, jossa on 21 asuntoa. Öljykeskuslämmitys toimi kahdella öljypolttimella ja kattilalla taloyhtiön kellarikerroksessa. 

LVI-Palvelu Havantola Oy valikoitui kumppaniksi 

Työ haluttiin teettää paikallisella toimijalla, joten tarjousta pyydettiin muun muassa LVI-Palvelu Havantola Oy:ltä. 

“LVI-Palvelu Havantola Oy :n tarjous oli muita vaihtoehtoja monipuolisempi, sillä se sisälsi enemmän esimerkiksi purkutyötä ja jätteiden poisvientiä. Niinpä valinta oli selvä”, Nielsen sanoo. 

Heinäkuun alussa 2023 ryhdyttiin tekemään ensimmäisiä porauksia ja syyskuun alussa maalämpö otettiin lopullisesti käyttöön. Poraukset toteutti LVI-Palvelu Havantola Oy:n aliurakoitsija Talman energiaporaus Oy. Kallioporaukset kestivät kaksi viikkoa ja pihapiiriin tehtiin yhteensä kahdeksan kaivoa. 

Työt etenivät joustavasti limittäin, sillä porausten aikaan LVI-Palvelu Havantola Oy:n ammattilaiset työskentelivät kerrostalon pannuhuoneessa. 

“He purkivat vähitellen tarpeetonta pois. Koska oli kesä, pattereita ei tarvinnut lämmittää, joten toinen öljypoltin pystyttiin ottamaan kokonaan pois käytöstä. Käyttövesi lämmitettiin toisella kattilalla.” 

Kun toinen öljypoltin kattiloineen saatiin purettua, pystyttiin käynnistämään toinen maalämpöpumppu käyttövettä varten. Sen jälkeen voitiin purkaa toinen poltin ja kattila. 

“Kaikki sujui mutkattomasti eikä aiheuttanut asukkaille kuin pieniä sähkö- ja vesikatkoksia. Tiedotimme niistä hyvissä ajoin.” 

Säästöjä maalämmöllä 

Nielsen muistelee, että vuoden 2023 talvi oli kylmä ja etenkin yöt olivat hyisiä, joten uusi maalämpö tuli tarpeeseen. 

“Meillä on ollut kaikissa asunnoissa tasaisesti lämmintä. LVI-Havantola teki myös lämpöpattereiden tasapainotuksen jokaisessa asunnossa. Sen jälkeen kaikki on toiminut loistavasti”, hän kertoo. 

Myös suunnitelmat energiatehokkuuden parantamisesta ja kustannusten vähentämisestä ovat toteutuneet. 

“Lämmityskulut ovat laskeneet ja tulemme säästämään rahaa öljyyn verrattuna”, Nielsen sanoo. 

Kiitosta hyvästä työstä 

Nielsen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen LVI-Palvelu Havantola Oy:n työhön. 

“Hallituksen ja asukkaiden mielestä projekti sujui erittäin hyvin, olemme kaikki olleet tyytyväisiä. Projekti eteni suunnitelmien mukaan”, Nielsen kiittelee ja jatkaa: 

“Olemme tyytyväisiä ja suosittelemme mielellämme LVI-Palvelu Havantola Oy:tä. Meillä ei ole mitään huonoa sanottavaa. Työt sujuivat sovitussa aikataulussa ja budjetissa.” 

Nielsen kiittelee LVI-Palvelu Havantola Oy:tä myös hyvästä ennakoinnista. 

“Lämpöpumpuissa oli tuolloin toimitusvaikeuksia, joten LVI-Palvelu Havantola Oy:n tilasi Niben pumput jo hyvissä ajoin huhtikuussa, jotta työt päästäisiin varmasti aloittamaan sovitusti.” 

Lisäksi Nielsen antaa ruusuja siitä, että paikat pysyivät koko projektin ajan siisteinä. 

“LVI-Palvelu Havantola Oy:n asentajat veivät jätteet pois sitä mukaan kun purkutyöt etenivät. Mitään rojua ei jäänyt pihamaalle lojumaan”, Nielsen painottaa.